Dietetyk Praca

Blog

Gdzie zdobyć doświadczenie zawodowe?
08 września, 2021

Gdzie zdobyć doświadczenie zawodowe?

Wiele osób kończących dietetykę marzy otworzyć własny gabinet dietetyczny. Niestety, by móc zaistnieć na rynku oprócz wiedzy teoretycznej, potrzebne jest również doświadczenie praktyczne. Bardzo często, to co nauczyliśmy się na studiach a to co spotka nas w codziennym praktykowaniu tego zawodu to dwa różne światy. Jak więc zdobyć cenną praktykę i gdzie jej najlepiej szukać?

Coraz więcej osób jest świadomych, że uruchamianie własnego gabinetu dietetycznego bez posiadania odpowiedniego doświadczenia praktycznego w tym zawodzie, jest właściwie od razu skazane na niepowodzenie. Na samodzielne i mozolne zdobywanie umiejętności praktycznych przy jednoczesnym ponoszeniu wysokich kosztów prowadzenia działalności są w stanie pozwolić sobie tylko nieliczni. Nic więc dziwnego, że większość świeżo upieczonych dietetyków próbuje podejść do tego tematu spokojnie i rozważnie. Metody są oczywiście różne.

Jedni starają się najpierw zdobyć cenną praktykę u innych dietetyków, ale ten plan nie do końca się to udaje, gdyż żaden dietetyk nie chce budować sobie przyszłej konkurencji. Nawet jeżeli dietetyk znajdzie jakąś formę zatrudnienia u innego dietetyka, to raczej jego rola będzie ograniczona do kilku prostych zadań i raczej nie będą to zadania związane z najważniejszą kwestią czyli obsługą klienta. Najcześciej dietetycy działający pod banderą innych dietetyków układają w tle jadłospisy, odbierają telefony czy przygotowują różne materiały. Niewątpliwie takie zadania trochę uczą, ale w perspektywie przeniesienia ich na własne podwórko tak naprawdę nie wiele wnoszą.

Inni dietetycy szukają pracy w zakładach żywienia zbiorowego, np. w szpitalach. Niestety, mimo, że taka praktyka jest bardzo cenna, to jednak niewiele przygotowuje do prowadzenia prywatnej działalności poradniczej. Bardzo często osoby takie są dobrze przygotowane teoretycznie ale nie do końca mają właściwy obraz jak powinna wyglądać obsługa klienta w prywatnym gabinecie.

Jeszcze inni dietetycy szukają pracy w punktach, które specjalizują się w sprzedaży suplementów diety z dodatkiem usług dietetycznych. Tutaj również są pewne plusy i minusy. Praca w układach korporacyjnych uczy dyscypliny, jakości obsługi klienta, stawia rozmaite wymogi sprzedażowe co oczywiście jest świetną lekcją marketingu. Ale minusem jest brak prawdziwych możliwości rozwijania się w wyuczonym zawodzie, podejmowania indywidualnej współpracy z pacjentem, realizowania bardziej ambitnych wyzwań. Będąc w takim układzie trzeba spełniać odgórne wymagania, które nie mają na ogół nic wspólnego z tym jak powinien działać prawdziwy dietetyk.

Z jednej strony odkładanie uruchamiania własnego gabinetu w czasie, tylko po to by w mało przydatnych miejscach zebrać odrobinę doświadczenia, wydaje się w dzisiejszych czasach bardzo ryzykowne. Wiele lat temu decyzję o otwarciu gabinetu można było nawet rozkładać w latach i nie miało to większego wpływu na start, gdyż po prostu rynek usług dietetycznych istniał w ograniczonym zakresie a prowadzenie usług nie było zbyt wymagające. Dzisiaj natomiast, każdy miesiąc spóźnienia zaowocuje jednym albo kilkoma nowymi gabinetami naszej konkurencji, która zbierając doświadczenie będzie coraz wyraźniej utrwalać swoją obecność na rynku. W efekcie uruchamianie gabinetu po długim czasie oczekiwania może okazać się już pozbawione sensu. W takim razie czy otwierać gabinet bez żadnego przygotowania praktycznego? To również nie jest najlepsza droga i co więcej o wiele bardziej ryzykowna niż ta pierwsza. Szansa, że taki gabinet utrzyma się w sposób trwały dłuższy czas na rynku są praktycznie równe zeru.

Jeżeli nie mamy żadnego praktycznego przygotowania w zawodzie i żadnej pomocy z zewnątrz w tym zakresie, to próby rozkręcania własnego gabinetu w większości przypadków okażą się jedynie stratą czasu i pieniędzy. Jeżeli jednak pragniemy otworzyć kiedyś własny gabinet to powinniśmy przede wszystkim starać się zebrać potrzebne doświadczenie wykorzystując pracę w różnych miejscach które nauczą nas nie tylko obsługi klienta w gabinecie, ale także pozwolą zdobyć doświadczenie na płaszczyźnie marketingu, reklamy czy rozwoju osobistego. Gdyż to właśnie te umiejętności będą najbardziej przydatne przy uruchamianiu własnego biznesu. Dlatego doświadczenie warto próbować zdobywać w różnych miejscach które nie zawsze mogą mieć bezpośredni związek z dietetyką. Takim przykładem może być np. praca w firmach korporacyjnych gdzie uczymy się dyscypliny, organizacji pracy i walki o przetrwanie. Warto jednak pamiętać, by na zbieranie doświadczenia nie przeznaczać zbyt dużo swojego życia, gdyż za parę lat wchodzenie na rynek prywatnych usług dietetycznych może okazać się już bardzo trudne. Pamiętajmy, że w dietetyce nie następuje tak szybko zmiana pokoleń. Dietetyków którzy zdobywają rynek przed nami i z powodzeniem rozkręcają swój gabinet, będzie już trudno pozbawić zdobytej pozycji.

Kategoria: Artykuł
Twój komentarz

Copyrights ©2021: DietetykPraca.pl