Dietetyk Praca

Blog

Kim jest dietetyk kliniczny?
14 maja, 2019

Kim jest dietetyk kliniczny?

Czy dietetyk pracujący w prywatnym gabinecie musi posiadać szczególne kompetencje, aby móc określać się mianem „dietetyka klinicznego”? Czy pacjenci przy wyborze odpowiedniego specjalisty kierują się krótkim dopiskiem „kliniczny” przy nazwisku dietetyka?

Jak na razie w Polsce "dietetykiem klinicznym" tak naprawdę może nazwać się każda osoba pracująca w gabinecie prywatnym, bez względu na rodzaj ukończonych studiów, staż pracy i odbyte kursy. Oznacza to, że otworzyć własną poradnię dietetyczną i świadczyć usługi jako dietetyk „kliniczny” czy „medyczny” może nawet osoba bez kierunkowego wykształcenia.

Ponieważ jednak określenie „kliniczny” kojarzone jest powszechnie z dyscypliną medyczną, niektórzy dietetycy używają go dla podkreślenia swojej wiedzy z tego zakresu. Dla wielu dietetykiem klinicznym powinna się więc móc mianować tylko osoba, która ukończyła studia na uczelni medycznej, zna zasady leczenia dietetycznego w różnych jednostkach chorobowych, ale także posiadła wiedzę z zakresu szeroko pojętych nauk medycznych: medycyny, farmakologii i diagnostyki laboratoryjnej. W niektórych przypadkach dietetyk kliniczny może być również mylnie kojarzony wyłącznie z leczeniem żywieniowym (ang. clinical nutrition), obejmującym żywienie dojelitowe i pozajelitowe.

Czy dietetyk „kliniczny” jest więc lepszy od „zwykłego”? Niekoniecznie. Patrząc z perspektywy dietetyka, takie działanie może mu jednak zapewnić nieco więcej zaufania w oczach potencjalnego pacjenta i sprawić, że wybierze on właśnie jego gabinet. Wynika to z faktu, że osoba niezaznajomiona z aspektami prawnymi pracy dietetyka, może z góry założyć, że dietetyk „kliniczny” będzie mieć większą wiedzę niż każdy inny. Z drugiej strony, takie działanie może wprowadzać pacjenta w błąd, zwłaszcza gdy dietetykiem „klinicznym” jest osoba nieposiadająca odpowiedniej wiedzy i wykształcenia.

Gdyby każda osoba pracująca na tym stanowisku decydowała się na dopisanie określenia „kliniczny” przy swoim nazwisku, tytuł ten przestałby być jakimkolwiek wyróżnikiem wiedzy i umiejętności dietetyka. Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na dietetyków zajmujących się postępowaniem żywieniowym w określonych jednostkach chorobowych, usystematyzowanie możliwych specjalności dietetyka odpowiednimi aktami prawnymi wydaje się więc być dobrym rozwiązaniem.

Kategoria: Wydarzenia
Twój komentarz

Copyrights ©2019: DietetykPraca.pl