Godziny pracy dietetyka
Ile godzin miesięcznie ma „etat” dietetyka prowadzącego własny gabinet? Odpowiedzi na to pytanie jest zapewne tyle, ilu dietetyków znajduje się w podobnej sytuacji. Wszystko zależy bowiem od liczby prowadzonych pacjentów, sprawności w układaniu jadłospisów oraz czasu poświęconego na reklamę gabinetu. Prowadzenie każdej działalności cechuje się jednak kilkoma niezbywalnymi elementami, z których powinna zdawać sobie sprawę osoba planująca pracę w zawodzie dietetyka.
Bez budzika?
Dla wielu osób praca, do której nie trzeba wstawać rano przez pięć dni w tygodniu, jest spełnieniem marzeń. Tak właśnie dzieje się w przypadku prowadzenia własnego gabinetu – większość dietetyków ma ustalone określone dni i godziny, w których przyjmuje pacjentów w gabinecie, a w pozostałym czasie zajmuje się opracowywaniem dla nich nowych jadłospisów w domu. Czy oznacza to jednak, że dietetyk może swój budzik wyrzucić do kosza? Nie do końca. Liczba godzin pracy dietetyka wydłuża się z każdym nowym pacjentem, i choć przy dobrej organizacji czasu można czasem wygospodarować sobie dzień wolny w tygodniu, wymaga to dużej samodyscypliny i ustalenia zawczasu konkretnych godzin pracy. Przy dużej liczbie pacjentów, której pozyskanie jest przecież celem każdego początkującego dietetyka, trzeba więc podjąć decyzję, czy wolimy spędzić więcej czasu w łóżku rano w dni robocze, czy mieć luźniejsze wieczory i weekendy.
Praca popołudniu…
Podobnie jak w przypadku prowadzenia każdego innego rodzaju działalności usługowej, dietetyk powinien zdawać sobie sprawę z faktu, że dla większości klientów dogodnym czasem na korzystanie z jego usług będą godziny popołudniowe. Chociaż ustalenie godzin wizyt odbywa się indywidualnie z każdym pacjentem, warto już na początku założyć, że będziemy mieć zajęte przynajmniej dwa popołudnia w ciągu tygodnia. Należy pamiętać o tym również podczas podpisywania umowy na wynajem gabinetu dietetycznego w określone dni, nawet w przypadku niższych cen wynajmu w godzinach porannych i wczesnopopołudniowych.
…i w weekendy
Dietetyk bardzo często pracuje w weekendy, ponieważ właśnie wtedy odbywają się zwykle rożnego rodzaju konferencje, targi czy też imprezy sportowe, które są świetną okazją do reklamy gabinetu i pozyskania nowych klientów. Poza tym praca dietetyka nie polega jedynie na kontakcie z indywidualnymi pacjentami – prowadzenie wykładów lub warsztatów dotyczących zdrowego żywienia w dni wolne od pracy jest jedną z najbardziej lukratywnych form zarobkowania w tym zawodzie.
Podsumowując:
Dla aktywnego dietetyka czterdziestogodzinny tydzień pracy będzie zbyt krótki, aby podołać wszystkim obowiązkom. Chociaż własna działalność jest z pewnością ucieczką od standardowego „od poniedziałku do piątku w godzinach 8-16”, może okazać się ona dużo większym od niego wyzwaniem. Jednak profity, jakie za sobą niesie – możliwość samodzielnego wyboru miejsca i godzin pracy – są warte doskonalenia właściwej dla siebie organizacji pracy.