Cechy dobrego dietetyka
Wiele osób bardzo dobrze przygotowanych do wykonywania zawodu dietetyka pod kątem wiedzy żywieniowej, nie osiąga sukcesu na rynku pracy. Dzieje się tak, ponieważ żeby zostać dobrym dietetykiem, nie wystarczy sama wiedza merytoryczna. Dietetyk musi posiadać zespół cech, które sprawią, że jego oferta zostanie doceniona przez klientów, a on sam będzie czerpać przyjemność z wykonywanej pracy.
Komunikatywność i empatia
Dla wielu pacjentów dietetyk powinien być osobą, z którą można swobodnie porozmawiać na różne tematy. Brak pewności siebie, niewyraźna mowa i nieumiejętność rozładowania napięcia mogą sprawić, że pacjent nie będzie czuł się dobrze w naszym gabinecie i z dużym prawdopodobieństwem już do nas nie wróci.
Dietetyk powinien traktować każdego pacjenta indywidualnie. Dotyczy to nie tylko układania jadłospisów pod konkretną osobę, ale także umiejętności rozmowy. Dietetyk musi wiedzieć, w jaki sposób najlepiej podejść do pacjenta w danym momencie tak, aby rezultaty jego pracy były jak najlepsze. Powinien być cierpliwy, pomocny i umieć słuchać, ale jednoczenie w należytym momencie konsekwentnie egzekwować od pacjenta ustalone cele. Zbudowanie pozytywnej relacji jest niezbędnym elementem owocnej współpracy między dietetykiem i jego pacjentem, a brak zrozumienia i empatii ze strony dietetyka może to uniemożliwić.
Dobra organizacja pracy
Kto chciałby chodzić do lekarza, który gubi historię choroby swojego pacjenta i przepisuje mu leki na chybił trafił? Z korzystaniem z usług dietetyka jest podobnie. Dietetyk powinien przechowywać dane z wywiadu żywieniowego z pacjentem i zapisywać na bieżąco wyniki pomiarów uzyskane podczas wizyt kontrolnych. Zostawienie tego typu obowiązków „na później” może skończyć się pomieszaniem dokumentacji różnych pacjentów, zastosowaniem niewłaściwej terapii i w efekcie utratą zaufania w oczach pacjenta. Podobny rezultat może dać zapominanie o ustalonych terminach wizyt, odwoływanie spotkań ze względu na nałożenie się obowiązków i ociąganie się z wysłaniem przygotowanego jadłospisu. W końcu skoro pacjent płaci, to ma prawo oczekiwać najwyższego standardu usług.
Chęć rozwoju i umiejętność współpracy
W dietetyce stale coś się dzieje, dlatego zawsze należy być na bieżąco z aktualnymi nowinkami. Jednocześnie trzeba jednak umieć odróżnić „modę” na daną dietę czy produkt spożywczy od faktycznych, potwierdzonych naukowo zaleceń towarzystw naukowych. Dobry dietetyk powinien znać własne ograniczenia i kiedy to konieczne, zasięgnąć porady innego specjalisty.
Sama rozpoczęłam studia dietetyczne. Skłoniła mnie do tego pani dietetyk, którą poznałam jak moja mama walczyła z nadwagą w natur house. Zobaczyłam, że praca dietetyka to coś więcej jak borykanie się z wiecznie niezadowolonymi (i do tego głodnymi) ludźmi. To zawód, który daje satysfakcję, a jednocześnie zapewnia wiele możliwości rozwoju. Mam nadzieję, że posiadam cechy, które w przyszłości pozwolą mi pomóc wielu osobom. Trzymajcie za to kciuki.