Studia doktoranckie
Studia III stopnia, zwane inaczej studiami doktoranckimi, umożliwiają uzyskanie specjalistycznej wiedzy z danej dziedziny i przygotowują ich uczestnika do prowadzenia samodzielnej działalności naukowo-badawczej. Jak wygląda praca doktoranta na uczelni? Czy dietetykowi prowadzącemu własny gabinet opłaca się „zrobić doktorat”?
Kto może zostać doktorantem?
Studia III stopnia przeznaczone są dla osób posiadających wykształcenie wyższe, które uzyskały tytuł zawodowy magistra lub inny równorzędny. Proces rekrutacji przebiega zwykle podobnie, jak w przypadku studiów i i II stopnia. W wyznaczonym przez uczelnię terminie kandydaci na studia doktoranckie powinni złożyć wymagane dokumenty w odpowiednim dziekanacie. W przypadku liczby chętnych większej niż przewidziana liczba miejsc na studiach, pod uwagę brane są zwykle takie kryteria, jak średnia ocen ze studiów, ocena pracy magisterskiej, autorstwo publikacji naukowych czy też czynny udział w konferencjach naukowych.
Prawa i obowiązki doktoranta
Doktoranci biorą udział w zajęciach na uczelni zarówno jako słuchacze, jak i sami są zobligowani do przeprowadzenia określonej liczby godzin dydaktycznych ze studentami. Często zajęcia odbywają się w weekendy, na co warto zwrócić uwagę już w trakcie rekrutowania się na studia. Minimalna liczba zajęć do przepracowania ze studentami zależy od uczelni, ale zwykle nie przekracza ona 90 godzin dydaktycznych, trwających 45 minut, w roku. Za godziny ponadwymiarowe doktorant otrzymuje dodatkowe wynagrodzenie. Ma on również prawo do ubiegania się o stypendium socjalne oraz stypendium dla najlepszych doktorantów. W kwestiach finansowych nie warto również zapominać, że doktoranci są zwykle uprawnieni do korzystania ze zniżek w komunikacji miejskiej oraz ulgowych przejazdów PKP. Ukończenie studiów doktoranckich nie oznacza automatycznie uzyskania tytułu doktora. Warunkiem jest napisanie i obronienie rozprawy doktorskiej na wybrany przez doktoranta temat.
Perspektywy zawodowe
Dla dietetyka pracującego w gabinecie prywatnym posiadanie tytułu doktora może być niewątpliwie swego rodzaju reklamą, wyróżniającą go na tle innych specjalistów. Doświadczenie zebrane podczas zajęć dydaktycznych może ponadto przygotować dietetyka do prowadzenia rożnego rodzaju szkoleń z zakresu żywienia i ułatwić mu kontakt z ewentualnymi współpracownikami. Niemniej jednak pogodzenie studiów doktoranckich z prowadzeniem własnego gabinetu wymaga dużego poświęcenia i nie każdy odczuwać będzie satysfakcję z tego rodzaju pracy. Dla tych, którzy wiążą swoją przyszłość z pracą na uczelni wyższej, studia III są niewątpliwie krokiem milowym w karierze zawodowej.