Tytuł konferencji: Postępowanie w Nietolerancji Pokarmowej i Indywidualny Model Żywieniowy
Data konferencji: 20 czerwca 2015
Miejscowość: Warszawa, woj. mazowieckie
Informujemy o możliwości wzięcia udziału w warsztatach z zakresu „Postępowanie w Nietolerancji Pokarmowej i Indywidualny Model Żywieniowy”, kładący nacisk na aspekt praktyczny, na który Państwa serdecznie zapraszamy.
Podczas warsztatów zaproszeni przez nas goście zaprezentują studia przypadków swoich pacjentów. Program warsztatów zawiera również sesję praktyczną, podczas której uczestnicy będą opracowywać model postępowania terapeutycznego dla wylosowanego przez siebie przypadku pacjenta z określonymi objawami i wynikami badania w kierunku nietolerancji pokarmowej. Celem warsztatów jest wspólne wypracowanie schematu postępowania żywieniowego w nietolerancji pokarmowej i określenie zasad Indywidualnego Modelu Żywieniowego, jako całościowego spojrzenia na organizm pacjenta, obecność przewlekłych schorzeń i dolegliwości oraz modyfikację jego stylu życia.
Termin i miejsce szkolenia: 20 czerwca 2015 r., Best Western Hotel Felix, ul. Omulewska 24, Warszawa
Koszt: 220,00 zł (brutto)
Prosimy o rejestrację i dokonanie płatności do dnia 14 czerwca 2015 r.
Ilość miejsc ograniczona, kolejność wpłat decyduje o uczestnictwie w warsztacie.
Program warsztatów:
9:30 – 9:45 Otwarcie warsztatów
9:45 – 10:15 Studium przypadku I: Zespół jelita drażliwego, prowadząca: mgr Aleksandra Błońska
10:15 – 10:45 Studium przypadku II: Zaburzenia ze spektrum autyzmu, prowadząca: mgr Magdalena Machlarz
10:45 – 11:15 Studium przypadku III: Zaburzenia masy ciała i łuszczyca, prowadząca: mgr Beata Lewonowska
11:15 – 11:45 Przerwa kawowa
11:45 – 12:00 Otwarcie sesji praktycznej
12:00 – 13:30 Sesja praktyczna (praca w grupach)
13:30 – 14:30 Przerwa na lunch
14:30 – 15:15 Kontynuacja sesji praktycznej
15:15 – 15:45 Studium przypadku IV: Zaburzenia ogólnoustrojowe, prowadząca: mgr Dorota Dębogórska
15:45 – 16:15 Studium przypadku V: Choroba Hashimoto, prowadząca: mgr Dominika Gier
16:15 – 16:45 Studium przypadku VI: Hiperprolaktynemia czynnościowa, prowadząca: mgr Marta Grabowska
16:45 – 17:00 Podsumowanie i zakończenie
17:00 – 17:30 Prezentacja analizatora CR3000: badanie Wolnych Rodników i Potencjału Antyoksydacyjnego (dla zainteresowanych)
Prelegenci:
mgr Aleksandra Błońska – Absolwentka kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Skończyła studia podyplomowe z zakresu żywienia i wspomagania dietetycznego w sporcie na Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie. Obecnie jest doktorantką w Zakładzie Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej UM w Łodzi. Specjalistka w leczeniu nadwrażliwości pokarmowej oraz nadwagi i otyłości.
mgr Magdalena Machlarz – Specjalista problematyki nadwrażliwości pokarmowej i metodologii diagnostyki pokarmowo-swoistych IgG, właściciel i koordynator leczenia dietetycznego w Poradni LaboratroiumDiety.pl.
mgr Beata Lewonowska – Dyplomowany dietetyk, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Prowadzi samodzielną praktykę związaną z poradnictwem dietetycznym. Szczególne zainteresowanie to żywienie jako element wspomagający medycynę konwencjonalną. Specjalizuje się w profilaktyce oraz wspomaganiu dietą leczenia chorób dietozależnych, takich jak nadwaga, cukrzyca czy nadciśnienie. Z sukcesem pomaga dietą osobom z chorobami autoimmunologicznymi takimi jak Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów czy łuszczyca.
mgr Dorota Dębogórska – W zawodzie dietetyka pracuje od 2003 roku. Zajmuje się osobami otyłymi oraz grupami pacjentów cukrzycowych, kardiologicznych, dermatologicznych, dziećmi z zaburzeniami odżywiania oraz osobami wymagającymi diet eliminacyjnych. Testy FoodDetective™ oraz FoodPrint® zleca i interpretuje od 2011 r.
mgr Dominika Gier – Absolwentka Dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, obecnie w trakcie realizacji przewodu doktorskiego w Zakładzie Endokrynologii Doświadczalnej i Klinicznej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, prowadzi m.in. badania nad rolą diety eliminacyjnej w leczeniu choroby Hashimoto. Od 2009 roku prowadzi Centrum Medycyny Żywieniowej i Dietoterapii GR MED, w ramach którego działa największa na Pomorzu Poradnia Dietetyki Medycznej w Sopocie.
mgr Marta Grabowska – Ukończyła Warszawski Uniwersytet Medyczny jako dietetyk kliniczny. Od 3 lat jest specjalistą w Poradni Nietolerancji Pokarmowej przy Cambridge Diagnostics Polska. Specjalizuje się w interpretacji wyników badań w kierunku pokarmowo-specyficznych IgG oraz terapii dietą nadwrażliwości pokarmowej. Od niedawna jest współprowadzącą szkolenia z zakresu Immunodiagnostyki Nietolerancji Pokarmowej, dzieląc się z Państwem praktyczną wiedzą z zakresu reakcji nadwrażliwości pokarmowej.
Chętnych prosimy o zgłoszenia mailowe na kontakt@dietetykpraca.pl lub bezpośrednio przez stronę organizatora.
Więcej szczegółów na stronie: Link
Powrót